top of page

MINÄ

      ETUSIVU                 MINÄ                    TULOSSA                 ESITYKSET                 OTA YHTEYTTÄ

Itsestäni

 

Olen Helsingissä asuva teatteriohjaaja. Teatteritaustani on lavalta, jossa olen työskennellyt näyttelijänä ja esiintyjänä yli kymmenen vuoden ajan  draaman, tanssiteatterin ja musikaalien parissa ympäri Pohjoismaita.

Valmistuin Teatteriohjaajaksi (MA) East15 Acting Schoolista Essexin yliopistosta ja työskentelen tällä hetkellä ohjaajana sekä näyttelijäntyön opettajana ympäri Suomea. Ensimmäinen työni Iso-Britanniasta palattuani oli ohjaajana Helsingfors Studentteaternissa. Tämä johdatti minut opettamisen maailmaa ja toi lisää ymmärrystä työhön teatteriohjaajana: ei vain ihmisestä, jolla on visio vaan pikemminkin ihmisestä, joka on produktion oppaana.

  

Olen ohjannut hyvin erilaisia esityksiä, kaikkea draamasta musiikkiteatteriin, esimerkiksi sellaisia tunnettuja teoksia kuin Jonathan Larsonin rock -musikaalin RENT, August Strindbergin näytelmän Vahvempi, Jason Robert Brownin Viimeiset 5 vuotta -musikaalinekäksänänäääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääuuuuuuuuuuuuuuu Rakastan tutkia eri tyylejä ja tapoja tuoda niitä lavalle. Näyttämöllä on maailma ja tarina kerrottavanaan. Minun työni on löytää tuo maailma ja antaa esiintyjien ja yleisön elää siinä.

Kun olin seitsemän vuotta, isäni vei minut ensimmäistä kertaa teatteriin. Ja minä rakastin joka hetkeä. Olin kärsinyt lukihäiriöstä, mutta yhtäkkiä teatteri oli tämä taianomainen paikka, jossa pystyin ymmärtämään sanoja ja kieltä aivan uudella tavalla. Se ei ollut vain kirjaimia sekaisin paperilla. Sanat heräsivät henkiin kiitos näyttelijöiden, jotka hengittivät niihin eloa. Ja kaikki oli selkeää. Ja tästä on tullut jotain, johon pyrin aina ohjauksessani: herättämään kirjoitetut sanat henkiin.

Yksi intohimon aihe elämässäni on myös tavata uusia ihmisiä ja oppia uusia tapoja välittää ideoita ja ajatuksia. En ajattele, että ristiriita olisi este ymmärtämiselle. Ja olen ottanut tämän ajatuksen mukaani kertoessani tarinoita. Toinen itselleni rakas hetki on  kommunikation, joka tapahtuu yleisön ja esiintyjän välillä. Kuten eräs opettajani totesi: Ajatukset välittyvät. Ja se tunne, että kaikki tapahtuu tässä ja nyt - se hetki on minun inspiraationi.

Uskon, että teatteri on sitä, miksi sen luot, mahdollisuus näytelmän seinien sisällä. Teksti on kuin tiekartta ja - kiitos pitkän kokemukseni tanssin ja fyysisen ilmaisun parissa - kehomme on tärkein työkalu  kommunikoidessamme yleisön kanssa. Taikuus tapahtuu, kun yhdistämme kehon ja mielen.

Olen asunut useissa eri paikoissa ja maissa ja olen aina kokenut, että maalia tärkeämpi on matka: ihmiset jotka tapaat, ruoka, tunnelma ... sieltä minä löydän inspiraationi. Rakastan työskennellä ihmisten kanssa, joilla on erilainen tausta ja tapa ajatella, sillä se on paras tapa haastaa itseä ja omia rajojasi. Muistutan aina itseäni siitä, että teatteri on sitä, miksi me sen teemme. Se on ajatus, jonka teemme mahdollisuudeksi.

Jermo Grundström

Etusivu
Jermo_edited.jpg
bottom of page